Sunday, April 5, 2009

Sabtu Yang Padat

Assalamu'alaikum,

Sedikit update dari saya tentang aktiviti hari Sabtu semalam. Biasanya tidak lah sebegitu padat, tetapi semalam tidak seperti hari-hari Sabtu yang lain.

Mula daripada pagi, jam 7:15am saya menghantar isteri ke Kota Kemuning, ada aktiviti sekolahnya, "Perkembangan Staff", di sana. Kenapa saya perlu hantar.. kerana saya suami yang penyayang.. ho ho. Bukan itu sahaja, sebenarnya saya perlukan kereta kerana saya mahu menghantar kereta wira saya untuk dibaiki. Ya ada kerosakan dengan aircond compressor dan radiator yang bocor.

Kemudian berkejar balik ke rumah untuk menghantar Husna ke kelas taekwandonya yang sepatutnya bermula jam 8:00am. Keretanya laju, jadi on time saja. Alhamdulillah.

Pulang ke rumah, mula call makanik kereta, tapi tak dapat pula. Agaknya masih terlalu awal masa tu. Jadi selepas kira kira jam 10 pagi baru lah pergi ke bengkel yang berdekatan. Tiinggalkan kereta itu, mengikut penjelasan makanik itu, hmm agak menyeramkan, akan kena banyak tu.

Ok, balik ke rumah semula. Aktiviti seterusnya ialah membawa Sakinah ke Klinik Gigi. Ya, gigi nya ada 2 yang sudah bergoyang, sejak 2 minggu lalu rasanya. Sampai di klinik, ramai pula orang menunggu, 6 orang! Di pendekkan cerita, tengah harinya selepas mengambil Azah di Kota Kemuning dan makan tengah hari, sekali lagi kami pergi ke klinik gigi tersebut. 2 batang gigi berjaya dicabut selepas menunggu kira kira 1 jam.

Petangnya ada jemputan doa selamat di rumah jiran, begitu juga selepas solat Isya.

Oh satu lagi, petangnya kereta wira saya sudah siap dibaiki. RM700 kosnya. Harapnya tak mudah rosak lagi.

Begitulah hari Sabtu yang padat.

Pengajaran hidup:
1. Ramai orang sakit gigi, kalau pergi klinik gigi mesti ada orang menunggu. Syukurlah kita dianugrahi kesihatan oleh Allah swt.
2. Selaju-laju kereta turbo pun, perlu masuk kebengkel juga. Begitu juga dengan kita, jangan lupa pengisian hati dan rohani dengan menghadari majlis ilmu dan juga dengan membaca Al-Quran.


Allahu'a'lam.

No comments:

Post a Comment